Victoria Schwab - Az Archívum

Véleményezte: Zoebird

archivum.jpgIgazi meglepetés könyv, tele rejtélyekkel, kalanddal, kis romantikával és egy olyan újszerű világgal, amilyennel még nem találkoztam!

Tartalom: Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A halottak a Történetek, nyugvóhelyük pedig az Archívum. Papi először négy éve hozta el ide Mackenzie Bishopot, amikor a lány még csak egy rémült, de elszánt tizenkét éves volt. Most azonban Papi halott, helyét pedig Mac vette át: könyörtelen Őrzővé lett, akinek feladata megakadályozni a gyakran erőszakos Történetek felébredését és menekülését. A holtakat nem zavarhatják az Archívumban, valaki azonban mégis szándékosan megmásítja a Történeteket és fontos fejezeteket töröl ki. Hacsak Mac össze nem rakja a megmaradt darabokat, még maga az Archívum is darabokra hullhat.

Vélemény: Többször írtam már, hogy tele a hócipőm a 16 éves szuperhősökkel, de ez végre egy olyan sztori volt, ahol nem esett túlzásba az írónő, nem voltak extra képességek, pedig egy ilyen kitalált világban simán lehetett volna. Mindenesetre ettől megkíméltek minket. Mac egy egyszerű fiatal, normális vágyakkal, de egy olyan tudással, mely uralja az egész életét. Bármennyire zavarja őt, kénytelen hazugságokban élni, hiszen a nagyapjától megörökölt titkos "munkájáról" senkinek nem beszélhet.

Ez a nagy titok az Archívum, a holtak könyvtára, ami hatalmas és meleg, csupa fa, kő és színes üveg és mindenhol béke honol benne. Ahhoz hogy ide eljusson, egy kulccsal ajtót kell nyitni és a Sikátoron keresztül lehet belépni. A Sikátor egy rémálomba illő hely, csupa mocskos folyosó és távoli suttogás, ajtók és koromfekete sötétség.

Az Archívum fiókjaiban fekszenek a Történetek, a meghalt emberek, melyek néha valahogy kiszökdösnek és az Őrzők, - mint Mac - dolga, hogy visszaküldjék őket a Sikátor folyosóiról. A lánynak egy különös papírja van, melyen folyamatosan jelennek meg a begyűjtendők nevei és olyankor neki mennie kell.

A világ szuperül kitalált és felépített, mégis a racionális énem folyton kérdéseket tett fel, amikre nem mindig találtam a választ. Most akkor ők szellemek? Elvileg nem, a Történetek igazából feljegyzések, adatok, melyeket egy testben tárolnak. De akkor hogyan harcolnak velük? Hús-vér emberek, igaz nem lehet őket még egyszer megölni, de nagyot tudnak ütni. És hogyan jutnak ki a Sikátorba? Felébrednek...

Érdemes az első fejezeteket figyelmesen olvasni, ott nagyon sok minden kiderül és Mac nagyapjával való beszélgetésekre való visszaemlékezés is sokat segít. A könyv egyébként arról szól, hogy valami baj lesz az Archívumban, egyre több Történet szökik meg és Mac megpróbálja kitalálni, hogy mi lehet a gond. Eközben ő maga is újabb és újabb titkokra bukkan.

A történetben volt egy kis romantika is, igaz csak finoman, de rögtön egy kisebb szerelmi háromszög. Tipikusan olyan felállás, ahol az olvasó drukkolhat valamelyik fiúnak, viszont itt meg lett bolondítva, így én hol ennek, hol a másiknak szurkoltam. Egyébként az érzelmek hangsúlyos szereplők, gyönyörűen ír róluk az írónő, legyen szó akár testvéri, rokoni, baráti szeretetről.

Összefoglalva erről a könyvről elmondható, hogy volt benne minden, amitől 5 csillagos lesz: izgalmas kalandok, finom borzongás, megható érzelmek, hátborzongató helyszínek, nagyszerű karakterek, remény és küzdelem. Mindenképp olvasásra javaslom!

(Folytatása van, de viszonylag lezárt végű a történet, nyugodtan lehet magában is olvasni.)

Értékelés: 5/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Főnis Könyvműhely
Kiadás éve: 2013
Fordította: Hudácskó Brigitta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr75703179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása