Réti László - Kaméleon

Véleményezte: Zoebird

kameleon.jpgViszonylag ritkán olvasok magyar írótól, krimit meg még ritkábban, hangosan kuncogni pedig szökőévente szoktam egy könyvön, de most ebben a párosításban ráleltem egy igazi gyöngyszemre! Minden benne van, amitől felejthetetlen lesz, szórakoztató, letehetetlen!

Tartalom: Cameron Larkin őrmester megcsömörlött. Elege van a nagyvárosból, s úgy dönt, a nyugdíjig hátralevő időt a vadregényes montanai hegyvidéken, álmos szülővárosában húzza ki. Azonban közbeszól a sors. Egykori akadémiai barátja a segítségét kéri egy szövevényes gyilkossági ügy felgöngyölítésében. (A fülszöveg kicsit hosszabb, de direkt nem írtan be ide az egészet, mert spoileres lehet kicsit.)

Vélemény:  Mielőtt belemennénk a történetbe, érdemes kicsit az írót magát megismerni. Dr. Réti László korábban Marcus Meadow néven írt krimiket, melyekhez a történetet a saját munkájából merítette, hiszen ő maga hosszú évekig volt rendőrnyomozó. Olyan hitelesen mutatja be könyvében a rendőri munkát, ahogyan az nagyon ritka manapság. A hitelesség azonban nem megy az élvezhetőség rovására, a stílusa könnyed és fanyar, rendkívül szórakoztató humorral gazdagítva.

Az ülésen elhelyezkedve elhatároztam, hogy ma melózni fogok. Ezen magam is meglepődtem, mivel általában annak vagyok a híve, hogy ha nagyon munkakedve támad az embernek, kicsit várjon – hátha elmúlik. Nemegyszer tapasztaltam, hogy a felmerült problémát jobb nem piszkálni, és néhány nap alatt megoldja önmagát. Igazából a rendőrségi munkában tíz dologból hét ilyen.

Maga a bűnügy, melyre a történet épül, úgy tűnik, hogy már az első oldalakon megoldódik, hiszen a gyilkos vallomást tesz. Családon belüli erőszak, amikor az alkoholista apa holttestére rábukkannak, akit az évek óta rettegésben tartott fia gyilkolt meg, miután nem bírta tovább apja lelki terrorját. Ahogyan Cameron Larkin egyre mélyebbre ás az ügyben, úgy válik számára és az olvasó számára is nyilvánvalóvá, hogy az ügy sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint azt elsőre gondolták…..

kameleon2.jpg

Az egész könyvre, a nyomozásra a legjellemzőbb, hogy logikus, ami azért elég fontos egy kriminél. A másik fontos jellemzője, hogy életszerű. Réti László egy interjúban elárulta, hogy a történet Magyarországon megtörtént eset, melyet amerikai környezetbe helyezett át, vigyázva arra, hogy senki ne ismerhessen magára. Ellenséges vidéki környezetben végezték a nyomozó munkát, a falubeliek inkább az elkövetőnek drukkoltak, illetve sokan örültek az áldozat halálának.

Miközben pörögnek az események és jönnek a meglepetések, egyre jobban megismerhetjük kaméleon Larkint, aki egyszerűen nem normális! Felülmúlhatatlan karaktere hihetetlen részletgazdagsággal kidolgozott. Iszik, mint a kefekötő, mindig van egy pofátlan beszólása, intelligens és cinikus egyszerre és imádom a humorát! A könyv többi szereplője is annyira teljesen kidolgozott, hogy igazi ritkaságnak számít.

Felírtam, hogy két-három óra, mert akkurátus ember vagyok, ha nem iszom. És minél jobban tisztulok, annál akkurátusabb. Aztán ez odáig fajul, hogy nem bírom a saját precizitásomat, és innom kell.

A történet olvasása során úgy éreztem, hogy a könyv szinte eteti magát, a több, mint 500 oldalon át tartó nyomozás szinte egyik pillanatról a másikra a végéhez ért. Utána pedig azonnal elfogott a vágy, hogy még-még-még!

Értékelés: 5/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2012

A könyvnek már megjelent a folytatása Larkin újabb kalandjaival és annyit elárulok, hogy a Hasonmás még a Kaméleonnál is jobb lett!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr65840963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása