On Sai - Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Véleményezte: Zoebird

calderon.jpgMilyen lenne, ha Rejtő szereplőit a jövőbe repítenénk és egy kis sci-fibe ágyaznánk őket? Hát valami ilyesmi! Pimaszság, humor, egy pici romantika és nagyszerű karakterek. Na meg persze a Játék, amit a nemesek űznek!

Tartalom: Calderon kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe.

Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni?

Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre. Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?

Vélemény: Kezdjük azzal, hogy On Sai egy magyar író álneve! Ráadásul egy női íróé, ami engem nagyon meglepett, mert valamiért férfit képzeltem a könyv mögé. Ő Varga Beáta, akinek egyébként több novelláját is olvashatták a sci-fi rajongók a Galaktika magazinban.

calderon1.jpgA történet ugyan sci-fi, de az a mindenki számára emészthető fajta, ami inkább csak a hátteret adja meg. Az emberiség már kilépett az űrbe, de a társadalom mégis nemesekből és közrendűekből áll, akik közt nagy az elhatárolódás, nem igazán keverednek egymással. Calderon is egy nemesi család sarja, aki mindent eldobott magától és feleségül vett egy közembert. Mara halála után azonban Calderon követni szeretné őt, de ez nem akar neki sikerülni.

"A temetés óta Calderon nyolcszor próbált öngyilkos lenni, de mindig megzavarták. Hol egy szektás, hol egy kutyát kereső, könnyes szemű kislány csöngetett be, vagy maga a fegyver mondott csütörtököt. Még éjfélkor is, mikor a csillagkikötő hídjáról készült leugrani, előtermett a semmiből egy rémült kamaszlány, hogy esedezve kérje, kísérje haza, mert követik."

Ráadásul pénze sincs, egy úriember pedig nem temetkezik hitelből! :)

Elmegy a flottához, ahol valamiért megkapja a kapitányságát egy űrhajónak, pedig nem is ért hozzá, de bízik magában, hogy mindenhonnan kidumálja magát. És tényleg!

Bonyodalmak, akciók, összeesküvés zajlik körülötte, de ő olyan nagyszerűen kivágja magát mindenhol, hogy az olvasó csak vigyorog magában. Közben persze játssza a Játékot, ami "nem cselekvés, hanem életforma, egyfajta különös létezési közeg", melyben néha tettekkel, de leginkább szavakkal manipulálják a másikat.

Ezt a link fickót nagyon könnyű megkedvelni furfangos eszével, lovagiasságával, magabiztosságával, de a többi szereplő karaktere is fantasztikus. Élvezetesek a párbeszédek, pörögnek a cselekmények és csak ámulhatunk a csavaros észjárásokon.

Jó hír, hogy az írónő egy interjúban a következőket nyilatkozta: "Az első kötet is önálló történet, maga a kaland lezárul. Viszont az érzelmi rész nincs lezárva, mert a karakterek neveltetése jóval tradicionálisabb ennél, az egyik nemes, a másik egy japán szamurájcsalád lánya, ezért kért a kiadó folytatást. A második kötet (Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál) szintén önálló eseménysor, meglepő csavarokkal...."

Mindenkinek ajánlom a könyvet olvasásra, igazi élmény!

Értékelés: 5/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2012

Kép forrás: http://www.grettyszerintavilag.com/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr635483172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gretty · http://www.grettyszerintavilag.com/ 2013.09.21. 23:16:00

Úgy örülök, hogy ilyen sok embernek tetszik a kép, amit a könyvhöz csináltam. :)
És örülök, hogy tetszett a könyv is. Én már alig várom a folytatást!

Zoebird 2013.09.22. 08:23:51

Gretty, bocsanat, nem tudtam, hogy mi az eredete a kepnek, termeszetesen hamarosan potolom! Z.

Gretty · http://www.grettyszerintavilag.com/ 2013.09.22. 08:58:44

Semmi gond! Már szóltak, hogy a Google elsők között dobja fel a képtalálatoknál, így több felé elterjedt, és az én máléságom, hogy nem vízjelezem a képeimet. :)
De tényleg örülök, hogy ennyire tetszik mindenkinek, főleg, hogy jó hírét viszi a könyvnek, ami nagyon megérdemli. És ezek szerint olyan nagyon kutyaütő se lehetek ezeknél az illusztráció készítéseknél. :)

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása