Samantha Shannon - Csontszüret

Véleményezte: Zoebird

csontszuret.jpg Már két hete végeztem ezzel a könyvvel, de valahogy mégsem akaródzott írnom róla. Most már leülepedett bennem a történet, viszont nem is maradt meg sok emlékem belőle, ami inkább azt sugallja nekem, hogy talán mégsem volt olyan fantasztikusan bejövős, mint amekkora hírverést csináltak körülötte. Ugyanakkor magam is meglepődtem, mikor most visszaolvastam a jegyzeteimet, hogy milyen jókat gondoltam róla olvasás közben.

Lássuk mi is állt a fülszövegen, de előre jelzem, hogy egy csomó hülyeséget tartalmaz, szerintem nem olvasta a könyvet, aki írta.

Tartalom: 2059-ben járunk. A világ nagyvárosai a Scion erőszakszervezet befolyása alatt állnak. Paige Mahoney a londoni Hét Pecsét fedőnevű bűnüldöző szervnek dolgozik. Feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Paige ugyanis egy álomjáró, akit miután letartóztatják, egy még sötétebb és gonoszabb erő keríti hatalmába, mint a Scion. Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a legmegátalkodottabb bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A Rephaimok álomjárókat toboroznak a hadseregükbe. Paige mentora és kiképzőtisztje egy Warden nevű alak, aki mestere és egyben halálos ellensége is lesz. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie Warden elméjébe, és felfedni a titkát…

Vélemény: A történet fantasy elemekre épülő disztópia, mely egy olyan világban játszódik, ahol sok különös tehetséggel "megáldott" ember él, akik az okkultizmus valamely ágát képesek használni, mint jósok, gondolatolvasók, álom manipulátorok, stb. Ők a Tisztánlátók, akiket üldöznek, így bűnszövetkezetekbe tömörülve bujkálnak (nem bűnüldöző szerv, hiszen ők maguk a bűnösök a törvény szerint!). Paige is egy ilyen illegális helyen él, dolgozik, ő a helyi főnök jobb keze. Egy rosszul sikerült este elkapják és Oxfordban találja magát sok-sok hozzá hasonló ember között, akiket mindenki halottnak hisz, mert elvileg ki kellett volna végezniük őket a rend őreinek. Ezek az emberek nem nevezhetők legmegátalkodottabb bűnözőknek, hiszen még gyerekek is akadnak köztük, csak egyszerűen a rendszer annak kiáltotta ki őket.

A történet folytatása könnyen kitalálható, Paige fellázad...

A könyv eleinte ömlesztette a világról az információkat, (néha ismételve önmagát) sok-sok idegen szó, kifejezés, volt amit még a végére sem tudtam volna megmagyarázni és idő is kellett, hogy belerázódjak. Aztán mire mindent megismertünk, Oxfordban kezdhettük újra újabb tudnivalókkal. Ettől eltekintve nagyon sok újszerű ötlet volt benne, ráadásul sokszor kiszámíthatatlan volt, amit nagyon élveztem.

A nagyon részletesen felépített világ és a sok különféle képesség kidolgozottsága mellett sok szereplő is van, több izgalmas karakterrel, de nem lehetett mindenkiről mindent megtudni, pedig volt aki nagyon érdekelt volna. A főszereplő Paige és Arcturus párosa aranyos volt, igazán egyediek, bár még egy pici humort lehetett volna csöpögtetni macska-egér kapcsolatukba.

Viszont amit nagyon sokáig hiányoltam, az a romantikus szál volt. Emiatt folyamatosan egy kis csavarást éreztem a gyomromban, hogy "na, mi lesz már, fogunk izgulni valakiért?". Persze a végére kapunk ebből is egy kis ízelítőt, de tényleg csak kicsikét.

És hogy ezek a dolgok miért is megbocsáthatóak az írónőnek? Mert 7 kötetesre tervezte a sorozatot! Ez persze egyfelől borzasztó (nagyon borzasztó!), másfelől viszont megmagyarázza, hogy miért ilyen lett sok minden ebben az első részben, miért maradtak kérdőjelek, miért kellett most a sok infó.

Visszanézve a jegyzeteimet, élveztem a könyvet olvasás közben, de így két hét távlatából nem sok maradt meg bennem, tehát annyira nem kattantam rá, hogy kaparjam a falat a folytatásért. Egyébként a vége nem annyira függő vég, lehet tőle nyugodtan aludni utána.

4 pontosra értékelem, mert nem volt maradandó emlék számomra, de hozzáteszek még egy csillagot, mert le a kalappal az írónő előtt, ahogyan ezt a sok témát, kérdést, tudományt, meg mindent kidolgozta és átlátja ezt a részletgazdag, összetett világot a szabályokkal, képességekkel...

Értékelés: 4*/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2013
Fordította: Juhász Viktor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr475642921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása