Veroncia Roth – A beavatott

Véleményezte: Timuska

a_beavatott.JPGNos, ha nem lenne drága barátnőm és blogger társam Zoebird, akkor jól elmentem volna emellett a könyv mellett. Kár lett volna! Nem egy új darab, csak mivel moziba került a könyv filmváltozata így újra terítékre került.
Szóval örök hála Zoebird, hogy mindig felhívod a figyelmem a remek olvasnivalókra! :-)

A könyvvel kapcsolatban nem támasztottam nagy elvárásokat, (lehet mindig így kéne tennem) ám a végén mégis olyan hatással volt rám, hogy még 1-2 napig ezen járt az eszem. Azt hiszem nagyon megszerettem a disztópiákat. Az már egy másik kérdés, hogy a fenébe képesek elrontani egy tök jó sztorit a filmadaptációban?

Tartalom:
EGYETLEN DÖNTÉS 
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid 
EGYETLEN DÖNTÉS 
meghatározhatja az értékrendedet 
EGYETLEN DÖNTÉS 
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges 
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.


Vélemény: A sztori disztópia, vagyis egy olyan társadalmi vízió, amely negatív jövőképet mutat, én az ilyen történeteket csak úgy szoktam jellemezni, hogy ezek azok a sztorik, amik a „távoli szép jövőben” játszódnak. Az pontosan nem derül ki, hogy mi történet a világban. Miért élnek az emberek hatalmasak falakon belül? Mi van odakint, amitől félhetnek? Mitől kellene megvédeni az embereket a bátraknak? Ám a társadalmi berendezkedés egész jól le van vezetve a könyvben.
Hogy megőrizzék a békét (vagyis mindenki csak tegye a dolgát, azon kívül semmi mást, csak azt amihez ért!) az embereket 5 csoportra osztották. Őszinték, Bátrak, Barátságosak, Műveltek és Önfeláldozók.
Minden gyermek értelemszerűen beleszületik egy csoportba – ha a szülei önfeláldozók, akkor a gyerek is az lesz – de később, vagyis 16 évesen választhat magának másik csoportot.  Viszont jól kell dönteni (vált vagy marad), mert csak egyszer van lehetőségük választani. És nem elég bekerülni egy csoportba, bizonyítani is kell, hogy ott van az ember helye.
Tesztek és vizsgaeredmények döntik el, maradhat-e az illető a csoportban. Ha nem jól döntött és az eredmények is azt mutatják, hogy nem való abba csoportba amit választott, csoport nélkülivé válik, vagyis senkihez sem fog tartozni. A családjához sem mehet vissza.

Az Őszinték, a hivatalokban, kormányban dolgoznak, ők soha sem hazudnak.
A Műveltek, a tudomány és a kutatás területén találták meg a számításaikat. Okosak, ellenben a legarrogánsabb csoport, a tudás hatalom és ők ezzel nagyon is tisztában vannak.
A Bátrak, a helyi katonai erő, ők védelmezik az embereket, de ezen kívül a legszabadabb csoport, Tris megbabonázva nézi őket minden áldott nap, amikor iskolába mennek és a mozgó vonatból kiugrálnak.
A Barátságosak, a szorgos munkás nép, ők például a földeken dolgoznak, a kedves emberek csoportja.
Az Önfeláldozók pedig kiszolgálják a kormányt, segítik a rászorulókat, a csoport nélkülieket, önzetlenek emberek a saját érdekeiket soha sem helyezik a másik elé.

Főszereplőnk Beatrice/Tris az önfeláldozók csoportjába született.
16 éves, vagyis nagy döntés előtt áll éppen, hamarosan sor kerül a tesztre, amely megmondja milyen csoportba is való. Fontos döntést kell meghoznia, hiszen ha az Önfeláldozók csoportját választja, marad a szüleivel és nem fordít hátat a családjának, viszont nem lesz igazán önmaga. Ha más csoportot választ, akkor elveszíti a családját.

The-Divergent-A-beavatott-Film-006.jpg

A fenti döntésben csak a szimulációs teszt nyújthat segítséget. Ez pedig a következőképpen zajlik. Először is egy kispohár löttyöt kell meginnia az alanynak, majd rákötik egy számítógépre, amely váratlan szituációs helyzeteket vetít az agynak. Mivel ez egy szimuláció az agyuk valósnak érzékeli, ezért elkezd cselekedni, döntéseteket hozni. Ezekből a döntésekből szűri ki a program, hogy milyen ember az illető, vagyis melyik csoportba való.
Tris eredménye nem illik bele kizárólag egy csoport által felállított viselkedésmodellbe, mert hoz bátor, önfeláldozó és okos döntéseket is. Így a tesztje „hibás” lesz, mely arra enged következteti, hogy Elfajzott gyermek.
Az ilyen fiatalokat pedig nemes egyszerűséggel kiiktatja a rendszer. (Nem jó az, ha egy gyerek több területen is megállja a helyét, értelmes, bátor, művelt … stb. Az ilyen veszélyes a társadalomra.)

Főszereplőnknek szerencséje van, mert egy olyan lány volt jelen a szimulációs tesztje során (egy bátor lány), aki meghamisította az eredményét és a lelkére kötötte, hogy erről senkinek sem beszélhet.
A választás napján Tris persze olyan döntést hoz, amivel meglepi a családját, talán még magát is. De önmagának nem hazudhat örökké. Ugyanis a lány soha sem érezte magát igazi önzetlennek, betartotta a szabályokat, de nem tudott velük azonosulni.

Azon a napon amikor Tris csoportot vált egyúttal búcsút is mond a családjának, mert a szabály azt mondja ki, hogy a csoport mindenekfelett áll.

Nem árulok el nagy titkot, de Tris a Bátrak csoportját választja. Ebben a csoportban, már azelőtt elkezdődik a kiképzés, hogy a Bátrak főhadiszállásra érnének. Például aki lemarad a vonatról, vagyis nem tud felugrani a mozgó szerelvényre, az sajnos csoport nélkülivé válik …

A-beavatott--81903.jpg
The-Divergent-A-beavatott-Film-001.jpg

Igazából a történet háromnegyede magáról a kiképzésről/beavatásról szól (persze lesz konfliktus helyzet a csoportok között és elmaradhatatlan harc is). És arról, hogyan próbál egy pici és törékeny lány boldogulni ebben a durva közegben, ahol minden attól függ mennyire vagy erősebb, ügyesebb, merészebb, bátrabb mint a többi. 
Tetszett, hogy a bátrak olyan sok tetoválását és piercinget viselnek a testükön. A külső jegyeik is a bátorságot szimbolizálják. Tetszett, hogy adrenalin függők, élveztem olvasni az ezzel kapcsolatos sorokat. Az is tetszett, hogy mernek szembenézni a félelmeikkel.

Divergent-Movie-Still-2.jpg
tattoosfeature.jpg
Ifjúsági könyv ide vagy oda, de még az alkoholfogyasztás is mindennapos náluk, az ünneplés része.  A szerelmi szál pedig olyan lassan kibontakozó és egyben nagyon finom is, hogy egyszerűen elolvadtam. Négyes (Ő Tris csoportjának a kiképzője) nem közönséges és bunkó fiú, mégis van egy durva és pokróc stílusa főleg a könyv elején. Ezzel persze tökéletesen elrejti valódi énjét, kedvenc karakterem a könyvben.

thumbnail.jpg

Bevallom, nem szeretem a csihi-puhis sztorikat, de itt nagyon jól volt minden átadva az olvasónak. Talán tökéletes volt az arány? Nem tudom. Élveztem olvasni, faltam az oldalakat! Egyértelműen kijelenthetem, hogy a film – mert sajnos nem tudok elmenni a film mellett, mivel a könyv olvasása után rögtön megnéztem – a könyv nyomába sem érhet.
A könyv sokkal jobb és durvább is szerintem, a mellékszereplők fontosabbak, mint ahogy a filmben ábrázolva vannak. A gonosz szereplők igazán szemetek, szinte szadisták. A filmből nekem ez mind hiányzott, olyan semmilyenek a karakterek, annyira jelentéktelenek. Hatalmas csalódás volt a film, egyedül a szép szemű Négyes ért valamit (hahaha), szóval azt javaslom, mindenki olvassa el inkább a könyvet!

Természetesen ez is folytatásos, trilógia, mi más is lehetne ... :-)


Értékelés: 5/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Ciceró Könyvstúdió Kft.
Kiadás éve: 2012.
Fordította: Logos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr276082338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása