Lakatos Levente - Bomlás

Véleményezte: Timuska

TN6_B1022406.JPGHeteken át ebbe a könyvbe „botlottam” a neten. Az Ulpius-ház facebook oldalán pedig többször találkoztam olyan fotókkal, ahol celebek és nem celebek büszkén mutogatták, hogy éppen ezt a könyvet olvassák. Szóval kíváncsivá tett, mi lehet ebben a könyvben, ami ennyire megfogja az embereket?

Tartalom: Kalandozások a szexuális tabuk és sokkoló gyilkosságok világában. Egy feltörekvő írónő és egy férfi prostituált bizarr munkakapcsolata. Hol a határvonal a túlfűtött szenvedély és az abnormalitás között? Élvezhető-e a megalázottság? Mi történik a felső tízezer asszonyaival a hotelszobák zárt ajtajai mögött? Az események középpontjában a sikeres kriminálpszichológus, dr. Lengyel áll, akinek amellett, hogy egyszerre két gyilkossági ügyet kell megoldania, meg kell küzdenie élete egyetlen, ám csillapíthatatlan démonával: a szexuális vággyal.

Az amerikai erotikus thrillerek erős idegzetű rajongói véres és buja regényt kapnak kézhez, modern mesét szexről és halálról - szigorúan 18 év feletti olvasóknak.

Véleményem: Először is le kell szögeznem, ez nem egy olyan mostanság divatos szexis-szerelmes, buja sztori. Aki ilyesmit remél, annak ez a könyv, csalódás lesz. Nem mondom, hogy nincs benne szex, de jelen esetben ennél a könyvnél ez a vonal nem fogott meg. A könyv erotikus thriller besorolást kapott, ami mutatja is, hogy a krimi vonalon lesz némi hangsúly.

Bevallom őszintén rég olvastam krimit, így számomra üdítő hatással volt, hogy végig agyalhattam egy könyvet, vajon ki lesz a gyilkos. Még akkor is, ha belegondolva, borzasztó beteg világa csöppentem.

68220_674097169273321_255724940_n.jpg

A történet több szálon fut, majd a végére összeér. Az egyik szál egy fiatal lány elbeszélése. Ő Szilvia, huszonéves szépség, akit csodálnak a férfiak. Fiatal kora ellenére elvált asszony, értelmes, jó modorú, de borzasztóan befolyásolható személyiség. Az anyja szófogadó lánynak nevelte. Szinte gyermekként, a középiskola után összeboronálja egykori férjével, Vajkkal. Így az anyukája legnagyobb örömére Szilvia bekerül az elitbe, és lánya a gondtalan gazdag feleségek életét élheti.

Szilvia viszont boldogtalan lesz, néhány év után rájön, ez az élet nem az ő világa. A férje csalja, magányos és gyógyszerfüggővé válik. A budai gazdag asszonyok egyik befolyásos tagja egy partin azonban felhívja egy apróságra a figyelmét, amivel feldobhatná a szürke hétköznapokat.

Szilvia hamarosan elválik a férjétől, ami egyébként az elitből való kirekesztettséget is jelenti számára.
Új életet kezd. Legjobb barátnőjéhez költözik, pénzzé teszi mindenét, megválik drága ékszereitől, ruháitól majd fiatalkori álmát megvalósítva úgy dönt könyvet ír. Egy kiadó könyvpályázata felkelti figyelmét és remek témát lát abban a bizonyos titokban, amit azon a partin megtudott. A titok nem más, mint a gazdag asszonyok egyik kedvenc prostituáltja, Flórián.

Szilvia „randit” beszél meg a Flóriánnal, akit persze nem avat be, hogy könyvéhez szeretne interjút készíteni vele. Így kezdődik a „kapcsolatuk”, ami mindenképpen kiérdemli nálam a bizarr jelzőt. Furcsa pár, a történet szempontjából érdekesek és fontosak, de talán nem árulok el nagy titkot, ők nem egy álompár.

A másik szál dr. Lengyel Dávid kriminálpszichológusé, aki a rendőrségnek segít különböző nyomozásokban. Kedvenc karakterem a könyvben!

„Szakterülete” a pszichopaták. Hihetetlen módon képes belelátni ezeknek a torz személyiségű embereknek a fejébe. Dr. Lengyelről is hamarosan kiderül, hogy nem egyszerű eset. Bár, igazából ebben a történetben kevés a „normális” ember. Mindenki démonokkal küzd.

Lengyel karaktere viszont szerethető, mert szakmájából kifolyólag mindig arra törekszik, hogy a felek közös nevezőre jussanak, sokszor oldja a feszültséget, hát nem egy bunkó pasi. (Ha valaki nézni az AXN-en az új Hannibal sorozatot, abban a tanácsadó/nyomozó srác Will Graham - aki szintén kattant egy picit, és a rendőrségnek segít a pszichopaták felkutatásában – na, szóval nekem ez a pasi jut eszembe, ha dr. Lengyel Dávid karakterére gondolok.)

Mint említettem a könyv elején érezni, hogy Lengyel fura figura, először nem értettem, mi a gondja a nőkkel. A nők érezhetően oda vannak érte, fiatal, sármos és zseniális pszichiáter, aki a karrierje csúcsán van. Mégsem enged közel egy nőt sem; vagyis klasszikus értelemben vett párkapcsolatot nem létesít. Nem akar (nem tud) kötődni. De a szexuális vágyainak alig tud parancsolni. És nem veti meg a whiskyt.

Az kiderül, hogy mindez egy ifjúkorában bekövetkezett családi tragédia miatt alakult így, amit ikertestvére követett el. Lengyel Dávid viszont meg van győződve róla, hogy a gének nem hazudnak, benne is ott a „hiba”.

Egy következő szálon pedig két nő, Dóra és Laura történetét ismerhetjük meg, mindkettő kötődik valamilyen formában Lengyelhez. Dóra annál a kiadónál dolgozik, ahová a főszereplő Szilvia pályázik kéziratával. Ennek a kéziratnak is fontos szerep jut a könyvben. 

Laura rendőr, vagyis nyomozó, Ő vezeti a gyilkossági ügyben a nyomozást. Mert igen, lesz itt gyilkosság is, nem is akármilyen. Kissé perverz, beteg módon elkövetett gyilkosság.

Jó könyv volt, izgalmas, mégis maradt egy pici hiányérzetem. Talán a borzongás hiányzott néha, nem tudom. Talán túl magasan van már az ingerküszöböm és ezért nem érte el nálam azt a hatást, amit vártam. De ez szerintem egy cseppet sem von le a könyv értékéből. Ezek csak saját érzések. Lakatos Levente nagyszerűen ír, ami leginkább megfogott, az az, hogy képes egy férfi ilyen hűen leírni a női kiszolgáltatottság érzését, a szexuális megalázottságot.

Örülök, hogy elolvastam és tetszik a befejezés is. Aminek pedig nagyon örültem, hogy a gyilkos személye szinte csak a végén derül ki, és persze nem is gondol rá az ember, hogy ki lesz az ;)
A téma és a trágár kifejezések miatt 18 éven felülieknek ajánlom.

Itt ingyen beleolvashatsz a könyvbe.

Értékelés: 4/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2013
Fordító: -


1011340_663894073626964_706896345_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr35433769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása