Raana Raas - Időcsodák 1. - Elágazó utak

Véleményezte: Zoebird

idocsodak1.jpgAz életben sokszor felmerül a kérdés, "Mi lett volna, ha...", de olyankor általában már késő bánat, sosem tudjuk meg, viszont az irodalomban meg van a lehetőség arra, hogy az író eljátszadozzon a gondolattal. Egyik nagy kedvencem a pár éve olvasott Csodaidők tetralógia, melyből új sorozat indult Időcsodák címmel, ahol egy másképp meghozott döntés következményei szerint egy teljesen új történetet kapunk.

Tartalom: A „Mi lett volna, ha” kérdésre nincs válasz. Pedig sokszor szeretnénk tudni. Az irodalom lehetőséget ad arra, hogy eljátsszunk ezzel a kérdéssel.

Az Időcsodák ennek a játéknak az eredménye.

Mi lett volna, ha Yaan nem sokkal tizennyolc éves kora előtt leül, hogy meghallgassa a másik felet is? Döntése, hogy nem szakad ki, milyen változásokat okoz szerettei és tágabb környezete életében? Képes-e egy ember döntése a történelmet megváltoztatni – és ha igen, elképzelhető-e, hogy egy jobbnak tartott döntésnek sokkal fájdalmasabbak lesznek a következményei?

Vélemény: Nem hallottam még ilyen kezdeményezésről, hogy egy könyvet még egyszer megírjanak ilyen formában, ezért nagyon kíváncsi voltam rá. A Csodaidők anno elvarázsolt, imádtam az összes részét, így várható volt, hogy ez is hasonlóan tetszeni fog. Nem kellett csalódnom!

A könyv címlapján szerzőként a Raana Raas név olvasható. Azonban már a bevezetőből kiderül, hogy jelen esetben nem a hagyományos értelemben vett írói álnévről van szó: Raana Raas a történet egyik szereplője, aki az események után írja meg visszaemlékezéseit. Az igazi író Görgey Etelka, akinek könyvei sajnos még csak itthon válhatnak kultikus alkotássá, pedig sokkal többre hivatottak.

A történet a jövőben játszódik 3920-tól indulva. Ebből következően a regény sci-fi lenne, de sokkal inkább a családregény vagy a társadalomrajz, utópia lenne a legtalálóbb megjelölés. (Nem kell megijedni, nincsenek űrlények, teljesen az emberi világ jövőjében játszódik!)

Az akkori világ nem egységes, két nagy részre osztott: a nitan nyelvű Kavenre, és a lish nyelvű külsős világra. A külsős világ a saját világunkra hasonlít, míg a Kaven e társadalmon belül helyezkedik el, egy minden államban jelenlévő, nagyon erős hagyományokkal rendelkező, a társadalom többi részétől elzárkózó, vallásos értékrendű autonóm közösségként.

A Kavenben durván szabályozott az élet, ami elborzasztó sokszor, ugyanakkor rendkívül szimpatikusan családközpontú, csodálatos közösségekben élnek. Ez a világ éppen annyira hasonlít a miénkhez, hogy otthon érezzük magunkat benne, de épp annyira különbözik is, hogy felkeltse az érdeklődésünket.

A regénynek 3 főszereplője van, az ő nézőpontjaik között váltakozik a történet.

- A fiatal Yaan, aki kaveni elsőszülöttségéből szeretne szabadulni és a külsős világba történő kiszakadáson gondolkozik.

- Judy külsősként nevelkedett árvaházakban, miután anyja magára hagyta és minden vágya, hogy egy család részese lehessen.

- Giin magas beosztású vezető, aki a Kavenből kiszakadtakon szeretne segíteni.

Ezen túl nehéz a könyvről írni, leginkább csak összehasonlítani lehetne a Csodaidőkkel, de ha valaki azt nem olvasta, akkor úgysem lenne érdekes.

Amit tudni kell még róla: Raana Raas története nagyregény, egy családé is és egy világé is, amibe belemerülsz és észrevétlenül magával ragad a sodró erejű cselekményével, fantasztikus lüktetésével. Szuperek a szereplők, nagyszerűen felépített, gazdag fantáziával megalkotott a világ, és látszik, hogy az írónő mennyire művelt több téren is, legyen az politika, űrutazás, teológia. Három szóval összegezve: FANTASZTIKUS, LETEHETETLEN OLVASMÁNY!

Aki nem olvasta a Csodaidőket, az is bátran kezdjen az Időcsodáknak neki, legfeljebb számára a korábban megjelent lesz a "mi lett volna ha" alternatív történet!

És hogy igazán kedvet kapjatok hozzá, az Időcsodák 1. része ingyen olvasható digitális formában, ami itt található.

Értékelés: 5*/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Shremeya
Kiadás éve: 2012
Fordító: -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr85426357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása