Gayle Forman - Ha maradnék

Véleményezte: Zoebird

hamaradnek.jpgEgy gyönyörű szép történet - mely egyszerre keserű és édes - a szeretetről, fontos döntésekről és a mindent összekapcsoló zenéről! Bár ifjúsági regénynek kategorizálták, felnőtteknek is kihagyhatatlan olvasmány!

Tartalom: És te hogyan döntenél?

Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.

Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted.

Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz.

Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?

Vélemény: A főszereplő a 17 éves Mia, aki autó balesetet szenved a családjával. Életveszélyes állapotban kórházba kerül és miközben kómában fekszik, ő maga (a lelke) jelen van és mindent lát, hall. Végig gondolja az életét, felidézi az emlékeit, melyek mind a szeretet megnyilvánulásai valamilyen módon, valami iránt. Ez hol a családja, hol egy barátság, egy szerelem vagy éppen a zene szeretete, de mind segít abban, hogy meghozza élete döntését.

Gayle Forman gyönyörűen játszik az érzelmekkel és egy fantasztikus hullámvasúton visz végig, mert hol a könnyeink potyognak, hol a boldogság önt el minket miközben átéljük Mia fájdalmát, veszteségeit és mellette örömeit is, melyek összekapcsolódnak és ellensúlyozzák egymást.

Mia kedves, okos, szerethető lány, nagyon kedveltem, de ugyanígy a többi szereplőt is! A könyvben több korosztály megjelenik a kistestvértől a nagyszülőkig, így több generáció látásmódját, életkor különbség miatti felfogás különbségeit is megismerhetjük.

Nagyon tetszett, hogy végig jelen van a halál gondolata, de mégsem lett tőle egyáltalán depressziós hangulatú a könyv. Ugyanígy végig ott a szerelem, de mégsem az nyálas, csöpögős, hanem a finom, őszinte fajta, amelyik észreveszi a hibákat, mégis feltétel nélkül működik.

Nincs szenvedés, siránkozás, csak magukkal ragadó érzelmek, melyeket együtt élhetünk át vagy éppen dolgozhatunk fel Miával. És a döntés? Végig nem tudtam, hogy mi lesz a vége!

A halál árnyékában történő visszaemlékezés egyébként eszembe juttatta Cat Clarke: Összekuszálva című könyvét, bár ott kicsit más volt a háttértörténet, de az is jó könyv volt (igaz, nem annyira, mint a Ha maradnék).

(…) De ha Adam iránti szerelmedet akarod a zene iránti szerelmed helyett, azt is választhatod. Akár így, akár úgy, mindenképp nyersz valamit. És persze akár így, akár úgy, mindenképp vesztesz is valamit. Mit mondhatnék neked? A szerelem egy büdös kis ribanc.

Értékelés: 5*/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2011
Fordító: Rudolf Anna

A könyvnek már olvasható a folytatása, Hová tűntél? címmel! Hamarosan arról is beszámolok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr715467013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása