Kiera Cass - A párválasztó

Véleményezte: Zoebird

B1069190.jpgPicit talán túl nagy elvárásokkal kezdtem neki ennek a könyvnek, mert mindenhol annyira dicsérték. Emellett lássuk be, ez a gyönyörű borító szinte magához rántja az embert, hogy vegye le a boltban a polcról és vigye haza!

Lássuk milyen az, amikor egy herceg a nép lányai közt keresi a nagy Ő-t!

Tartalom: Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással.

America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.

Vélemény: A történet egy jövőbeli korban játszódik a IV. világháború után (attól, hogy jövőbeli, nem scifi, sőt!), egy viszonylag újonnan létrejött országban, mely anno az Egyesült Államok volt, de most a neve Illéa. Királyság van és szigorú kasztrendszer, ahol az emberek már születésükkor egy meghatározott kasztba kerülnek, és nehéz a feljebb jutás, kitörés innen. Erre ad nagyszerű esélyt a Párválasztó, ugyanis ha a királynak fia születik, akkor neki a nép lányai közül kell feleséget választania magának.

Amint kihirdetik a Párválasztót, minden lány azonnal rohan jelentkezni a sorsolásra természetesen. Kivéve a főszereplőnket, az 5-ös szintű Americát... Ő szereti az életét, nem akar nagyon többet, csak a szerelmével együtt lenni. A gond csak annyi, hogy Aspen 6-os, így nem sok esélyük van, hogy egyszer összeházasodhassanak és a fiú megfelelő körülmények között eltarthassa Americát. Mindenki unszolására aztán America mégis jelentkezik, bármennyire is ellenére van és persze be is kerül a kiválasztott 35 lány közé, akik a palotába utaznak.

parvalaszto.jpg

A lányt nem érdekli a versengés, nem akarja a herceget, de mindig kedves, jó, őszinte, nem akar többnek látszani, mint ami. Számomra már kicsit túlzottan is azt hangsúlyozza folyamatosan, hogy "légy mindig önmagad!", "légy természetes!" és emiatt sokszor kliséssé válik. Mivel közli Maxon herceggel, hogy nincs nála esélye, tipikus hozzáállásként az kell a fiúnak, amit nem kaphat meg.

Nagyon bosszantó, hogy America folytonos ellenkezése ellenére az olvasó tudja, hogy ez egy romantikus regény és folyamatosan várja, hogy mikor fog megtörni a lány és jön rá arra, hogy több, mint barátság van kettőjük között. Emiatt állandóan feszültséget éreztem, hogy na, mi lesz már, mindjárt vége a könyvnek?! :)

A főszereplők egyébként mind túlontúl tökéletesek, nem nagyon lehet a jellemükben hibát találni. A nagy jóságot az író pár negatívabb mellékszereplővel próbálja helyrebillenteni, de annyira nem számottevőek, hogy sokat nem ér el vele.

parvalaszto2.jpgA történet, a társadalom és egy csomó mozzanat borzasztóan hajaz az Éhezők viadalára: szegény sorsú emberek, éhezés, de ha kenyeret nem is, cirkuszt adjunk a népnek. A másik hasonlóság a lány, meg a szegény és gazdag fiú között kialakuló szerelmi háromszög, illetve sok olyan apróság is visszaköszön, mint mondjuk egy énekesmadaras nyaklánc...

Sok minden zavart a könyvben, mégis gyorsan haladtam vele és várom is a folytatását (igen, természetesen nem lezárt történet ez sem!). Egyszer mindenképp elolvasható, kellemes szórakozás, de többet nem nyújtott.

Értékelés: 4/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2013
Fordító: Gázsity Mila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr305494920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása