Elizabeth Richards - A sötétség városa

Véleményezte: Zoebird

sotetseg_varosa.jpgElizabeth Richards nagyot lépett amikor úgy döntött, hogy könyvében a most nagyon divatos utópisztikus városképet a már lecsengőben lévő vámpírokkal ötvözi és a kettőből valami újat hoz létre. Mostanában unalomig jelennek meg a 16-17 éves hősök, sok ilyet olvastam én is, de végre ez egy olyan mű, ahol nem volt zavaró a korosztály, nem volt depresszív a hangulat és nem voltak eltúlzottan világmegváltó tettek.

Tartalom: Egy véres, brutális háború után, a Fekete Város még füstölgő romjai között a tizenhat éves Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek. Natalie ember és egy kormánytisztviselő lánya. Apját megölte egy hibbant Sötétfajzat, és a lány még nem tért magához az egész életét felforgató megrázkódtatásból. Hogyan lehetséges ezek után, hogy belezúgott Ashbe, ebbe a Sötétfajzat félvér fiúba? Pedig szíve varázslatosan megdobban a közelében, megtagadva mindent, amiben a lány addig hitt. Ez a felkavaró szerelem választásra kényszeríti családja és Ash között. A fiú sem adja könnyen át magát érzéseinek elvágyik saját vérei közé, a Határfal túloldalára. Ekkor lép az életébe Natalie, így neki is választania kell. Szenvedélyes románc veszi kezdetét ebben a lepusztult, mégis lenyűgöző világban, amelynek hangulata szinte magába szippantja az olvasót. Letehetetlen könyv, semmiképpen ne hagyd ki!

Vélemény: Egy sötét, lepusztult városba léphetünk be, ahol pernye hullik, mint a fekete hó, a világháború után tovább füstölő salakbeton házak miatt. A város két részre van osztva: egyik oldalon élnek az emberek, míg egy fallal körülvett kis területen a Sötétfajzatok. Ők a bevezetőmben említett továbbgondolt vámpírok, akik ugyan emberi vérrel táplálkoznak és árt nekik a napsütés, de ennél igazából sokkal többek. Több fajtájuk is létezik, lehetnek szárnyaik, karmosak, bíborszín szeműek. A legritkább példányok közöttük a félvérek, akiknek az egyik szülője ember. Ők még a városvezetés fajok közti keveredésnek a betiltása előtt születtek és már csak néhányan élnek közülük. Az egyik ilyen félvér Ash, aki az apja miatt a városban élhet az emberek között. Szegénységük miatt arra kényszerül, hogy szemfogában lévő mérgét árulja, mely az embereknek csodás kábítószer. Egy harapás és már repül is az illető, ő pedig egy kis emberi vérhez juthat. Egy ilyen tranzakció közben találkozik össze Natalie-val.

Natalie az ellentéte a fiúnak: amellett, hogy ember, ő a város parancsnok asszonyának a lánya is, aki minden módon üldözi a Sötétfajzatokat. A lány jó módban él, mindene meg van, de persze apja halála óta nem boldog. Ash-vel egymásba szeretnek, bármennyire is tiltják ezt a törvények. Igazi Rómeó és Júlia történet.

sotetseg_varosa1.jpg

De ennél persze sokkal több. Képzelj el egy várost, ahonnan a kormány ki akarja teljesen üldözni a Sötétfajzatokat, akik vérszomjasak ugyan, de mégis együtt tudtak élni korábban az emberekkel. Aztán ott vannak a Sötétfajzatok, akik próbálnak tárgyalások árán jobb életkörülményt kiharcolni maguknak ahelyett a börtön rész helyett, ahova elzárták őket és ahol az éhenhalás fenyegeti őket. Mindkettő céljai érthetők, de mindkettő olyan eszközöket vet be, ami teljesen elítélendő és helytelen. Ezen kívül ott van mellettük egy aktivista csoport, akik a sötétek jogaiért harcolnak, de a megoldást az együttélésre ők sem tudják igazán. Mindenesetre a két fő erő szívesen használja őket néha bábként. A fantasztikusan kidolgozott világ mellett azért ebből következik, hogy mélyebb tartalomra is számítani lehet: világháború, fajgyűlölet, hatalommániás vezetés, népbefolyásolás...

Ebbe a feszültségekkel, ellentétekkel teli világ közepébe csöppennek főhőseink, akik nagyon kedvelhető, jól kidolgozott karakterek, de a többiekről is elmondható, hogy akit utálni kellett, azt volt is miért, aki pozitív szereplő volt, az rá is szolgált, így jól megfeleltek szerepüknek.

Mivel ez is egy sorozat természetesen, az írónő megismerteti velünk ebben az első részben a tudnivalókat a politikáról, a városról, a lakókról, a világról, de szinte észrevehetetlen módon, nem pedig száraz adatokként szájba rágva. A könyv vége kerek, lezártnak tekinthető, mégis érezhető, hogy azért itt még sokkal többről lesz szó a következő részekben...

Értékelés: 5/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2013
Fordította: Béresi Csilla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr115666057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása