Darynda Jones – Első sírhant

Véleményezte: Timuska

B1073953.JPGÚgy látszik, számomra 2014 a science fiction és a paranormál éve lesz, legalábbis olvasás szempontjából. De ha nem is így fog alakulni az évem, a január hónapot már megkaparintották az ufók, a tisztánlátók, a sötétfajzatok és a halál angyala;)

Bevallom az Első sírhant iránt leginkább J. R. Ward ajánlása keltette fel a figyelmemet. Nagy kedvencem az írónő, talán nem véletlenül szemezek a nappaliban most is 12 könyvével. ;)

Viszont picit csalódtam, még úgy is, hogy semmit sem vártam az Első sírhanttól, számomra kevés volt.

Fülszöveg: Charley Davidson nyomozónő már 5 évesen beszélt a halottakkal. Sőt, az is megesett, hogy a halottak kértek tőle egy-egy apró szívességet, mint például igazságszolgáltatást a gyilkosaiknak. Charley azonban nagy árat fizet a képességéért, álmában ugyanis egy titokzatos idegen akarja megkaparintani magának a testét..
Szexi és fordulatos, humoros és kemény, paranormális-romantikus detektívregény, J.R. Ward, a Megsebzett szerető sorozat írónőjének ajánlásával, Kresley Cole és Sherrilyn Kenyon rajongóinak.

Véleményem: Mindjárt kitérek a történetre is, de előbb még 1-2 mondat a fülszövegről.

Tudom a kérdés költői lesz, de muszáj feltennem. Miért olyan emberek írják a könyvek fülszövegét, akik tuti, bele sem szagoltak, nem hogy elolvasták volna?
Charley azonban nagy árat fizet a képességéért, álmában ugyanis egy titokzatos idegen akarja megkaparintani magának a testét.”
Ez a mondat, mekkora marhaság?! Milyen árat fizet? És kinek? De abba még bele lehet kötni, hogy ők másképp értelmezték a "megkaparintani a testét" részt.
Viszont erre nincs magyarázat: „a Megsebzett szerető sorozat írónőjének ajánlásával” Ez komoly? Talán a Fekete Tőr Testvériség sorozat írónőjének ajánlásával. Nem?  

A történet: Charley, a fiatal, csinos magánnyomozó gyerekkora óta látja a halottak szellemét és képes velük kommunikálni. A teste a szellemek számára tündöklően fényes, hiszen ő az átjáró a túlvilágra. Röviden Charley a halál angyala.
A lány élete egyáltalán nem átlagos, hiszen az otthonában ki-be járkálnak a szellemek, sőt egy (Mr. Wong) folyamatosan együtt is él vele. Legtöbbjük azért keresi fel Charleyt, hogy a közeli hozzátartozóinak üzenjen, vagy ha kérdéses körülmények között távoztak az élők sorából, akkor a nyomozásban segítsen. Egy sikeres kimenetelű nyomozás mindig igazságot szolgáltat a halottaknak, így lezártnak tekinthetik földi életüket és "nyugodt szívvel" mehetnek át a túlvilágra.  
Charley egyébként a rendőrségnek is dolgozik, mint szakértő. A különleges képességét pedig nem kell felfednie, hiszen a nyomozások vezetője Bob bácsi, a lány nagybátyja. A bácsikája pedig nagyon régóta tisztában van azzal, hogy a lány a szellemek segítségével göngyölíti fel a bűnügyeket.

A történet ott veszi kezdetét, hogy a lányt egyik reggel egy szellem látogatja meg. A szellem ügyvéd volt, előző nap két lövéssel lelőtték, de nem csak őt, hanem másik két ügyvéd társát is. A három szellem igyekszik minden részletről beszámolni Charleynak, hol jártak előző nap, kivel találkoztak, milyen ügyön dolgoztak és mi lehet az a terhelő bizonyíték, amit meg kell találnia. Ezzel kezdetét veszi egy szövevényes gyilkossági nyomozás.

09b94b93c84c463342a509bbef734e18.jpg
Charleynak viszont nem csak ezzel a bűnüggyel lesz dolga. Gyerekkora óta megjelenik egy sűrű füstben gomolygó alak, akit a lány Nagygonosznak nevezett el. Nagygonosz a lányt Dutchnak szólítja és csak akkor bukkan fel Charley életében, ha veszélybe kerül. 1 hónapja pedig minden éjjel meglátogatja álmában egy csodálatos férfi is és egyik nap szintén a Dutch nevet suttogja a fülébe. Charley múltjában történt események és az éjszakai látogató között egyre több a közös nevező, ami arra ösztönzi a lányt, hogy ennek az ügynek is a végére járjon.  

Nos, hogy is fogalmazzak … olyan "egynek jó volt" könyv. Nem szabad tőle sokat várni, mert a krimi része gyengécske, egyáltalán nem komoly. Romantikus könyvnek sem mondanám, mert nagyon elenyésző a romantikus jelent, attól pedig nem kell megijedni, hogy erotikus, mert nem az. Egyetlen ágyjelenet, vagyis inkább padlójelenet van a könyvben, de az is inkább NA kategória.
Hősnőnk stílusa lehet még szokatlan, mert folyton humorizálni próbál, ami vagy sikerül neki, vagy nem. Nekem az elején zavaró volt, de nem azért, mert nem bírom a könyvekben a humort. Inkább azért, mert olyan erőltetett volt és a történet elbeszélésének a rovására ment. A legtalálóbb szó Charleyra a szájhős lenne, folyton beszólogat a pasiknak, aztán csodálkozik, ha jól le akarják taperolni ... ;)
A könyv első fele nem is nagyon nyerte el a tetszésemet, aztán valahogy a végére megbarátkoztam vele. Talán azért, mert egyre többször jelent meg a gyönyörű ördögi idegen, Reyes Alexander Farrow. Könyvbéli szerepe elenyésző, alig volt néhány mondata, mégis nagyon érdekelt, hogy ki és mi ő.

4588d3310bfc4ef124c30de20620b231.jpg

Azon gondolkodtam, hogy azok a dolgok, amikért sokszor húzom a számat, például: hisztis, nyafogó hősnő, gyenge, naiv vagy buta jellem, nyálas szerelmi szál, nyálas hősszerelmes fiú, akinek csak a külseje az egyetlen pozitívuma, satöbbi. Szóval ebben a könyvben ez mind nincs jelen.
A hősnő vagány, laza, talpraesett, önálló, okos, erős, természetfeletti képességekkel bír, akkor mégis mi a bajom? Nem tudom. Valahogy hiányzott belőle valami, nem volt olyan átütő …
Mindenesetre utánanéztem a könyvnek a Goodreadsen és az első rész ott sem aratott elsöprő sikert, viszont a folytatásokat nézve, már nagyon szép értékelésekkel büszkélkedhet. Ami a lényeg, nem mondtam le a sorozatról, csak ne lenne ebből is 6 vagy 7 rész betervezve. :-(

Értékelés: 4/5

Nyelv: magyar
Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.
Kiadás éve: 2013
Fordította: Varga Krisztina

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://readabook.blog.hu/api/trackback/id/tr355779755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

book.jpg

Kövess minket a Twitteren is!

twitter-icon-with-books-230x299.jpg

süti beállítások módosítása